SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

OM kód: 203042/002 | 6400 Kiskunhalas, Kazinczy u. 5.

Intézmény logo

Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Bemutatkozás

Iskola bemutatása

Iskolánk több mint 130 éves múltra tekint vissza. Elődje, a kis-kun-halasi tanoncz iskola 1887. január 1-jén nyitotta meg kapuit egy előkészítő osztállyal. 
 Az intézmény 1965-ben vált önálló gazdálkodó egységgé, amikor közvetlenül a Munkaügyi Minisztérium irányítása alá került a 618. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet néven.  A centenárium alkalmából 1987-ben névváltozás történt, ettől kezdve iskolánk a Garbai Sándor nevet viseli. 1997-ben a kézműves iskola, majd 1999-ben pedig a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola összevonódott iskolánkkal, a Garbai tagintézménye lett. 
2000-től a megyei fenntartóhoz kerülve a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Garbai Sándor Szakiskolája és Kollégiuma névre változott. A megyei és a városi együttműködés eredményeképpen az intézmény új feladat ellátási helyet kapott Kiskunhalason a Kossuth utca 23. alatt, a volt ÁMK épületében. Ez az iskola szerkezetében a szakiskola és a szakközépiskola szétválását eredményezte. 
2008-ban a fenntartó döntése alapján a BKMÖ Vári Szabó István Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma nevet viseli. 2012-ben nagy változás történt, fenntartásunkat átvette a magyar állam, iskolánk neve a Kiskunhalasi Vári Szabó István Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium lett, a fenntartói feladatokat a Bács-Kiskun Megyei Intézményfenntartó Központ, 2013-tól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, majd 2015-től a szakképzési centrumok megalakulásával a Nemzetgazdasági Minisztérium látja el.
A szakképzés nagy változásokon ment át az évek során, de a jó szakember képzése mindig a legfontosabb volt számunkra. Képzési kínálatunkat a piac elvárásai formálták és formálják a mai napig. Jelenleg 21 szakmában kínálunk továbbtanulási lehetőséget. 1990-től indítunk érettségit adó technikus képzést is és 2016-os tanévtől kezdődően intenzív 2 érettségi vizsgát adó képzést is választhatnak végzős tanulóink. A tanulni kívánó felnőttek pedig a felnőttoktatás kínálatából választhatnak.
A szakképzés elképzelhetetlen a város piaci, gazdasági partnereivel való szoros együttműködés nélkül, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápolunk. Emellett a szakmai tapasztalatcserét segítik a külföldi partnerkapcsolataink,  1990-ben köttetett meg a kronachi Lorenz Kaim szakiskolával való partnerkapcsolatunk, amit 5 év után a városunkkal létrejött testvérvárosi kapcsolat csak tovább mélyített. 2012. január végén záródott IPA „Gastrotrain” pályázat, ami megalapozta a sombori Közgazdasági Középiskolával való szoros együttműködést, barátságot.
Az oktatás két telephelyen a Kazinczy utca 5. szám alatt és tanműhelyünkben a Kőrösi úton folyik, a vidékről érkezőknek pedig saját kollégiumunk biztosít elhelyezést. Iskolánk épülete 2017-ben a Szakképzési Centrum által beadott pályázatnak köszönhetően először a kollégium épületének megszépülésével, majd a tornacsarnok megújulásával és a főépület felújításásval új, hívogató, külsőt nyert.
Az országos szakmai versenyeken tanulóink rendre kimagasló eredménnyel szerepeltek, ennek köszönhetően iskolánk több alkalommal is elnyerte a jogot az országos versenyek megrendezésére. Büszkén mondhatjuk, hogy diákjaink vitték, és viszik is a mai napig iskolánk, pedagógusaink jó hírét. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy először 2010-ben, majd 2016-ban újra elnyerte iskolánk az év szakképző iskolája címet.

Bemutatkozás

Partnereink

SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum


Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium

6400 Kiskunhalas, Kazinczy u. 5.

Telefon: 06 77 422 044

E-mail: titkarsag@kszcvari.hu

OM azonosító: 203042/002


2024Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium